Verbouwingen financieren kan een hele investering zijn. Daarom is het fijn om te weten wat de opties zijn. Vooral als huiseigenaar is het belangrijk om te weten wat de beschikbare opties zijn op financieel gebied. Hier bieden zowel de verbouwpremie als de verbouwlening mogelijkheden om de kosten te dekken. Elk van deze opties hebben specifieke kenmerken en voordelen die belangrijk zijn om te begrijpen. Voorafgaand aan een renovatie is daarom ook heel belangrijk om deze kenmerken en voordelen goed door te nemen voordat er fouten gemaakt gaan worden.
De Verbouwpremie
De verbouwpremie wordt door de overheid verstrekt om huiseigenaren te helpen bij het financieren van verbouwingsprojecten. Dit wordt gedaan in de vorm van een subsidie. Tegenwoordig staat duurzaamheid hoog in het vaandel en dat wil de overheid dan ook stimuleren. De overheid hoopt dan dat mensen daadwerkelijk gaan investeren in een kwalitatief goed huis.
Huiseigenaren kunnen in aanmerking komen voor zo’n premie op basis van het type renovatie, hoe oud de woning is en de duurzaamheidsmaatregelen zoals het gebruik van zonnepanelen. Deze premie hoeft niet te worden terugbetaald. Uiteraard komen hier wel een paar richtlijnen om de hoek kijken. Denk aan technische specificaties. Het is belangrijk om deze voorwaarden na te leven om in aanmerking te komen voor deze premie. Als dit niet zo is, dan kan de premie niet toegewezen worden en moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden.
Meer info: https://www.vlaanderen.be/premies-voor-renovatie/mijn-verbouwpremie
De Verbouwlening
In tegenstelling tot de Verbouwpremie, moet de lening wel terugbetaald worden. Bij deze lening kunnen huiseigenaren hun renovatieproject bekostigen. Deze leningen worden aangeboden door verschillende financiële instellingen en kredietverstrekkers. Om zo’n verbouwlening te krijgen, wordt er een financiële check losgelaten op de aanvrager. Ook moet er een gedetailleerd plan klaarliggen. Deze leningen zijn zowel beveiligd als onbeveiligd. De leningen die veilig zijn hebben meestal een lagere rente. De lening wordt meestal terugbetaald in termijnen. Dit gebeurt over een periode die vooraf bepaald is. Wel moet er rekening gehouden worden met rentekosten en maandelijkse aflossingen.
Meer info: https://www.vlaanderen.be/lenen-voor-een-woning/mijn-verbouwlening
De verschillen en overwegingen
Eén van de belangrijkste verschillen is natuurlijk dat er bij de verbouwpremie niets hoeft te worden terugbetaald. Bij de lening moet dit wel. Als er door huiseigenaren gerenoveerd gaat worden, moet er rekening gehouden worden met de financiële situatie. Om te bepalen wat het beste past, is aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen. Zo’n adviseur weet alles van deze situaties en zal tot op de puntjes uitzoeken wat het beste past bij de situatie van de huiseigenaar.
Conclusie
Beide opties zijn waardevol bij een verbouwing. Er kunnen dromen waargemaakt worden. Wel moet goed onthouden worden dat er voor beide mogelijkheden een gedetailleerd plan moet zijn. Daarnaast hoeft een premie niet te worden terugbetaald en een lening uiteraard wel. Door goed na te denken en te kijken naar de financiële situatie, kan er uiteindelijk een keuze worden gemaakt. Mede door de inzet van een financieel adviseur kan deze keuze gemaakt worden.
Reageer op artikel